Ook Limburg doet mee aan bid Super WK wielrennen in 2027

Limburg is de derde provincie die gastprovincie wil zijn voor UCI Cycling World Championships in 2027 in Nederland. Vorige week maakten initiatiefnemers KNWU, Sportcentrum Papendal en TIG Sports al bekend dat Brabant en Gelderland aan dit initiatief meedoen. De drie provincies en de initiatiefnemers werken samen aan een bidboek dat eind deze maand ingediend wordt bij de Internationale Wielerbond UCI met de titel; ‘Celebrate Cycling’.

“Nederland is wereldwijd het fietsparadijs bij uitstek met een excellente fijnmazige fietsinfrastructuur, een sterk wielersportklimaat, een innovatieve fietsindustrie. Bovendien bezit ons land een schat aan ervaring in het organiseren van succesvolle grote wielerevenementen,” zegt Thorwald Veneberg algemeen directeur van de KNWU. “Combineer dit met Limburgse heuvels, de Gelderse accommodaties en de Brabantse wielercultuur dan zijn wij als initiatiefnemers ervan overtuigd alle troeven in handen te hebben om het Super WK wielrennen 2027 binnen te halen,” besluit Veneberg.

Celebrate Cycling in Nederland
De UCI wil met dit Super WK de mondiale kracht van de fietssport uitdragen. De samenwerkende partijen vinden ‘Fietsland Nederland’ bij uitstek geschikt om dit Super WK te organiseren. De drie provincies zien hierin een unieke kans, om samen met de UCI de mondiale fietsport in Nederland te vieren, vandaar het thema; ‘Celebrate Cycling’, met als uiteindelijke doel; aanzienlijke sportieve, maatschappelijke en economische impact. 

Wielrennen maakt deel uit van Limburg’s DNA
Joost van den Akker gedeputeerde economie, onderwijs en sport Provincie Limburg legt uit: “Zoals fietsen hoort bij Nederland, zo hoort wielrennen bij Limburg. In het streven om de innovatiefste, aantrekkelijkste en gezondste provincie te worden, propageert ons ‘breedtesportplan’ fietsen als speerpuntsport voor jong en oud, van professional tot recreatieve toerfietser, genietend van het zeer afwisselende Limburgse landschap. De fiets geldt als metafoor voor de ontwikkeling van onze provincie en voor Nederland. Iedereen, ongeacht ambitieniveau en leeftijd, kan plezier beleven aan deze gezonde manier bewegen. Fietsen verbindt. Het verbindt ons met elkaar en laat ons bewegen, beleven en winnen. Zeker voor dit Super WK.”

Proces
Eind maart zal de KNWU de eerste versie van het bidboek indienen bij de UCI. In april, mei en juni wordt met de UCI over de nadere invulling onderhandeld. In juli 2021 wordt het definitieve bid ingediend bij de UCI. In september wordt het winnende bid tijdens het internationale congres van de UCI bekend gemaakt.