Wielerhistorie in Valkenburgse Gemeentegrot

De Cauberg wordt ook wel de bekendste fietsklim van Nederland genoemd. De heuvelrug vanuit Valkenburg beschikt over een indrukwekkende wielerhistorie. Hier werden maar liefst vijf wereldkampioenschappen op de weg verreden.

De Cauberg wordt ook wel de bekendste fietsklim van Nederland genoemd. De heuvelrug vanuit Valkenburg beschikt over een indrukwekkende wielerhistorie. Hier werden maar liefst vijf wereldkampioenschappen op de weg verreden, kwam de Tour de France aan, passeerde de Vuelta a España en de Cauberg is het vaste strijdtoneel in de diepe finale van de Amstel Gold Race. Onbekender is de ondergrondse wielergeschiedenis van Valkenburg.

Vanuit het bekende Grendelplein in Valkenburg slingert de Cauberg omhoog. Net na het oude kerkhof maakt de weg een bocht naar rechts richting het Provinciaal Verzetsmonument. Het is precies op deze plaats, 25 meter onder de grond, dat de Vlaming Marcel Kint in 1938 letterlijk geschiedenis schreef. Destijds signeerde hij een gedenkwand ter ere van zijn overwinning op het WK op de weg in Valkenburg. Het begin van een unieke ondergrondse wielergalerij.

De verborgen wielergeschiedenis in de Gemeentegrot

Lees het hele verhaal op: https://www.wielerflits.nl/fietstoerisme/de-ondergrondse-wielerschatten-van-valkenburg/