Sittard - Geulle - Sittard

Trotseer de steile Schieversberg en Sweikhuizerberg.


Het Zuid-Limburgs Heuvelland, het decor van legendarische wielerwedstrijden en roemruchte beklimmingen. De glooiende heuvels zijn immens populair bij wielerminnend Nederland. En dat is niet onopgemerkt gebleven! Daarom hebben Limburg Cycling en online wielerplatform Grimpeur de handen ineen geslagen. Onze missie? Jouw grenzen verleggen!

 

Startlocatie:Tom Dumoulin Bike Park
Lengte:70 km
Hoogtemeters550
Moeilijkheid:3/5

 

ROUTE DOWNLOAD OPTIES

  1. Kijk voor deze en meer routes, foto's en informatie op onze Komoot pagina: HIER

  2. Download de route rechtstreeks als GPX: HIER


De volgende beklimmingen ga je op volgorde tegenkomen tijdens deze route.

  • Wanenberg
  • Nagelbeek
  • Nelisweg
  • Biesenberg
  • Schieversberg
  • Klinkeberg
  • Sweikhuizerberg

Beschrijving
De koers start in Oostelijke richting. Met het Tom Dumoulin Bike Park achter de wielen fiets je snel buiten de Sittardse stadsgrenzen. Op zoek naar heuvels! Tussen de plaatsen Windraak, Puth en Munstergeleen wordt een bezoek gebracht aan een klein fietsparadijsje vol korte explosieve klimmetjes. Hier wordt de hartslag langzaam opgevoerd met het bedwingen van de Wanenberg.

Wat daarna volgt zijn velden, schilderachtige gehuchten en leuke korte kuitenbijters. De route brengt je langs de mooiste plekjes van deze regio. Vlak is het nooit. Een speciale vermelding verdient het soepel lopend asfalt van de Nagelbeek en de onontdekte klim van de Nelisweg. Deze lichte hindernissen warmen je langzaam op voor het echte werk.

Vuurwerk
Zoals het hoort bij een goede route komt het vuurwerk op het laatst. Er liggen twee klimmen op je te wachten die alle andere hellingen in dit parcours doen verbleken. De eerste op het menu is de Schieversberg. Een echte sloper, die binnen 900 meter het stoom uit je oren kan laten komen. Maar het huzarenstukje is de klim van de Sweikhuizerberg. Het profiel van de klim is grillig, zo ook het wegdek. Asfalt, kasseien en klinkers wisselen elkaar af. Je vindt hier echt geen 100 meter met een stabiel hellingspercentage. Dus gooi die souplesse maar overboord, deze klim gaat op de macht!

Als je na dit geweld nog wat over hebt komt dat goed uit. De ronde zit er bijna op, maar om de kilometers nog wat verder op te drijven kun je op het Tom Dumoulin Bike Park nog even lekker los gaan. Check wel even de openingstijden!

Tekst en foto: Grimpeur