Verdwaald vanuit Vijlen

Een route door Duitsland, Parkstad én het Heuvelland met overal net even een andere afslag

Het Zuid-Limburgs Heuvelland, het decor van legendarische wielerwedstrijden en roemruchte beklimmingen. De glooiende heuvels zijn immens populair bij wielerminnend Nederland. En dat is niet onopgemerkt gebleven! Daarom hebben Limburg Cycling en online wielerplatform Grimpeur de handen ineen geslagen. Onze missie? Jouw grenzen verleggen!

Startlocatie:

Vijlen

Lengte:

67 km

Hoogtemeters

900

Moeilijkheid:

3/5


ROUTE DOWNLOAD OPTIES

  1. Kijk voor deze en meer routes, foto's en informatie op onze Komoot pagina: HIER

  2. Download de route rechtstreeks als GPX: HIER

De volgende beklimmingen ga je op volgorden tegenkomen tijdens deze route:

  • Orsbach (vanuit Lemiers)
  • Molsberg
  • Akerweg (Ransdaal)
  • Oude Elkenraderweg
  • Doodeman
  • Koning van Spanje
  • Hurpesch
  • Vijlenstraat

Beschrijving
Vanuit Nederlands hoogstgelegen dorp is een vliegende start gegarandeerd. Het is meteen lekker uitbollen naar beneden. Alleen loopt de afdaling in deze route nét een beetje anders. De koers brengt geen bezoek aan Zuid-Limburgse trekpleisters Epen of Vaals, maar zoekt in Noordelijke richting de mooiste onontdekte wegen langs Bocholtz, Simpelveld en Heerlen. Fietsend van “Haije” naar “Adieë wa” en terug.

Lang hoef je niet te wachten op de eerste beproeving van de dag. In Lemiers steek je via een smal fietspaadje de grens over naar Duitsland. Hier staat de klim richting Orsbach je op te wachten. Een taaie klant die langzaam maar zeker een prachtig uitzicht achter je rug doet opdoemen. Kijk dus zeker even om!

Als de benen warm zijn verdwaald de route langzaam in kilometers aan rustige wegen langs de randen van Parkstad. Vlak is het nooit, maar een uitdaging is het zeker niet. Die komt nog! Geniet van deze paden want ze zijn de stilte voor de storm.

Net voorbij kasteel Terworm is het meest Noordelijke punt van de route behaalt. De koers maakt rechtsomkeer, en dat betekent klimmen! De eerste serieuze beproeving is de Oude Elkenraderweg. Gevolgd door de klepper van de dag. Misschien wel de grote afwezige in de Amstel Golde Race. De Doodeman. Deze helling met hellingspercentages die honderden meters lang in de dubbele cijfers lopen draagt de stempel ‘muur’ met verve. Dit is een sloper!

De zwaarste klim van de dag zit er op. Dat is op papier dan. Want na de Doodeman voelen de slotklimmen terug naar Vijlen net een tikje zwaarder. Maar hogere percentages dan in een heerlijke Val-Dieu Tripel ga je niet meer aantikken. Nog even doorbijten dus, en in gestrekt tempo richting het terras. Proost!

Tip: Startlocatie is de (gratis) parkeerplaats in het hart van Vijlen. In de omgeving zijn op loopafstand meerdere horecagelegenheden. 

Tekst en route: grimpeur.nl